Villa Reinwaterkelder, Colmschate

Transparante villa met grote aluminium Infinium schuiframen

Inspiratie voor je huis: Villa reinwaterkelder met Infinium schuifdeuren

Een eeuw geleden werden in Nederland verschillende reinwaterkelders gebouwd om drinkwater in op te slaan. Tijdens piekmomenten werd het water uit de waterproductiebedrijven naar de reinwaterkelders gepompt als noodreservoir. Maar wat doe je als er zich zo een kelder in je achtertuin bevindt en enkel het huisje van de pompinstallatie boven de grond uitsteekt en de betonnen bak van 16 bij 16 meter diep in de aarde ligt? Dan is het klaarblijkelijk een fantastisch idee om een architect bij de hand te nemen en er een transformatieproject van te maken. Deze voormalige reinwaterkelder, gelegen naast een klassieke villa in Colmschate, werd volledige omgebouwd tot een lichtrijke en unieke woning.  

Van Industrieel erfgoed tot hedendaagse woning 

De huiseigenaren hebben voor dit uitzonderlijk project de hulp ingeschakeld van architectenbureau Studio Schild. Het plan overtuigde de gemeente dan ook om de kelder te transformeren tot hedendaagse woning. Dat burgers zich op deze manier inzetten om het erfgoed te bewaren werd door de gemeente enorm op prijs gesteld.  

Aan de achterkant van de kelder werd er zand weggegraven, opdat er een open patio kon gerealiseerd worden. Hier werden een aantal gevelopeningen ontworpen voor ramen en deuren waardoor alle ruimtes gelegen in de kelder voorzien werden van de nodige portie daglicht. 

Een transparant paviljoen met Infinium schuifdeuren

Op de betonnen kelderbak werd er een transparant glazen paviljoen geplaatst om de woonvertrekken in onder te brengen. Het glazen paviljoen werd volledig rondom voorzien van Infinium schuifpuien met verborgen dorpel die helemaal werd weggewerkt in de betonnen vloer. Door de uiterst slanke profielen en het glas als enige scheiding tussen de woonkamer en het terras, krijg je binnen het gevoel dat je eigenlijk in het bos zit. De slanke constructie en de minimalistische schuifpuien staan in mooi contrast met het zware beton van de kelder.  

  

  • Toegepast product: Aluminium Infinium schuifdeuren 

  • Ontwerp: Studi Groen + Schild 

  • Locatie: Colmschate 

  • Realisatie: 2021 

Transparante villa met grote aluminium Infinium schuiframen Transparante villa met uitgegraven paviljoen en grote aluminium Infinium schuiframen Woninggevel met aluminium Infinium schuiframen Woninghal met aluminium Infinium schuiframen Woonkamer met aluminium Infinium schuiframen Woonkamer met aluminium Infinium schuiframen
Maximale openheid in Beachclub LSeven

Toegepast product: S141 schuifdeuren, Triton ramen en deuren en SL50 vliesgevel 
Ontwerp: Architectenburo Snijders & Van Stekelenburg 
Aannemer: Bouwbedrijf Groenendaal
Locatie: Boxtel
Realisatie: 2022

Ontdek onze projecten
Villa Paaslo, een voorbeeld van duurzaam bouwen

Toegepast product: Themis kozijnen 
Ontwerp: SVP Architectuur en Stedenbouw
Opdrachtgever: René van der Borch tot Verwolde
In samenwerking met: Heilijgers
Locatie: Amersfoort
Fotograaf: Sjaak Henselmans 

Ontdek onze projecten